torsdag 1 augusti 2019

Submaximalt cykelergometertest

I ett inlägg som publicerades i april 2019 beskriver vi kortfattat vad en FaR-mottagningen är för något. Du kan läsa hela inlägget genom att klicka här! Under rubriken "Vad görs på mottagningarna?" nämner vi möjligheten att göra hälsotester och i det här inlägget tänkte vi berätta lite mer kring cykeltestet vi erbjuder. 

Ekblom-Bak: Submaximalt cykelergometertest 
På FaR-mottagningen får du möjlighet att genomföra ett cykeltest för beräkning av din kondition (VO2max). Detta är ett icke maximalt cykelergometertest som innebär en låg risk för testpersonen och som lämpar sig bra vid en hälsobedömning. 

Hur går det till? 
Testpersonen får bära ett pulsband och cykla fyra minuter på en standardbelastning. Denna belastning upplevs för de flesta väldigt lätt. Efter de fyra första minuterna får testpersonen cykla ytterligare fyra minuter på en en högre belastning som anpassas efter testpersonens antagna fysiska aktivitetsnivå. Denna belastning upplevs mer ansträngande. Medelpulsen noteras vid slutminuterna av de första respektive sista minuterna på de olika intensiteterna. Testpersonen får även skatta den upplevda ansträngningen utefter skalan BORG-RPE 20.

Varför?
Precis som med allt stöd på FaR-mottagningen är det valfritt att göra detta test och anledningarna till att en individ vill göra detta test skiljer sig givetvis åt. Det kan bl.a. finnas intresse av att mäta sin kondition innan- och efter förändringar gjorts av sin fysiska aktivitet eller för att det är intressant att se hur det går till. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar