torsdag 25 april 2019

FaR-mottagning - vad är det för något?

Fysisk aktivitet kan förebygga och behandla en mängd olika sjukdomar, bl. a. hjärt-kärlsjukdom, övervikt, diabetes och psykisk ohälsa. Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal kan förskriva fysisk aktivitet på recept till individer som behöver öka eller bibehålla sin dos av fysisk aktivitet. Val av aktivitet och dosen anpassas efter de förutsättningar du som individ har och följs sedan upp av din förskrivare.

Läs gärna mer om fysisk aktivitet på recept (FaR) på 1177.se genom att trycka här.

Vad är en FaR-mottagning?
En FaR-mottagning stöttar individer som förskrivits ett FaR.

Hur fungerar FaR-mottagningarna i Kista och Södertälje?
Mottagningarna i Kista och Södertälje ligger utanför hälso- och sjukvården och riktar sig till individer som fått FaR för psykisk hälsa* från förskrivare i stadsdelsområdet Rinkeby-Kista och i Södertälje. Utbildade hälsopedagoger driver mottagningarna och erbjuder kostnadsfritt och individanpassat stöd.

* Första linjens psykiatri. Vilket i det här projektet innefattar stressrelaterad psykisk ohälsa, mild till måttlig depression eller ångest samt ospecificerad psykisk ohälsa.

Vem kan få stöd?
Du som fått ett FaR för att bibehålla eller förbättra din psykiska hälsa från förskrivare i stadsdelsområdet Rinkeby-Kista eller i Södertälje.

Vad görs på mottagningarna?
Stödet är individanpassat och kan bl. a. innefatta samtal på mottagningarna, promenerande samtal, hälsotester, kunskap kring aktivitetsutbudet i närområdet, medföljande till aktivitet och workshops.
Du väljer själv vilket stöd du är i behov av och har hela tiden en nära dialog med din hälsopedagog

Frågor/funderingar?

Kontakta gärna FaR-mottagningarna, se mailadresser nedan.

kista.farmottagning.slso@sll.se
sodertalje.farmottagning.slso@sll.se


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar